Thursday, January 27, 2011

CNY 2011

Assalamualaikum reader(s)

semalam ibu aku bawak aku p rumah kawan ibu .. of course she's a chinese larh kann .. tengok , terawal lak kami p rumah dye .. hubby dye sempat cakap " pasal datang banyak awal ? raya belum lagi woo " .. haa .. camtu la .. act , ibu aku de operation next week .. so , ta dapat la nak p rumah dye .. ha , sebelum tu , nme auntie tu mi poo .. --> m not sure bout the spelling .. 

ade beberapa hiasan kat rumah dye yang menarik perhatian aku taw .. oke , meh kita view dulu oke ..




oke , kita mulakan dengan pokok limau neyh .. kata auntie tu , limau neyh bole buat ubat , tapi dye ta comfirm either buah neyh bole makan ke ta .. sebab kalau korang notice kan , dye macam limau kasturi , tapi bujur taw .. fyi , buah neyh kalau dah jatuh , dye ta kan tumbuh putik yang baru .. meants dat , kalau gugur semua buah limau neyh , tinggal daun je laa .. according to auntie mi poo , dye beli satu pasu neyh around RM40+ 



aku pun kepochi nak pegang gak kan .. haha .. auntie sempat cakap " amoi , yuu bukak itu angpau yuu mesti mara sama sye , itu tisu sye masuk dalam .. duit tarak .! letak duit esok pagi bangun sye tengok pokok hilang apa mcam amoi ? "  haha .. aku pun senyum je la .. giler kaw na letak duit kat pokok neyh ? luar rumah lak tu .. jangan cari kes derr ..!



oke , abaikan manusia kat bawah tuu .. berikan tumpuan penuh kat lampu atas tuu .. lampu tu dalam dye macam de chinese drawing taw .. uniknya , benda tu berpusing .. comey ouhhh .!! neyh pulak dye beli sebijik RM80+ ... aiyaaaa .! haha ..


banyak lagi yang de kat rumah dye , tapi neyh je la yang betul - betul menarik perhatian aku .. aku anggarkan besar budget dye kuarkan nak sambut cny neyh .. lantai baru buat , rumah superb cun weyh , baru renovate .. ta tengok pintu tandas dye lagi .. sebuah pinntu tuu harga RM200+ .. haihhhhh .. pintu  tandas aku relaks je kann .. tapi setiap inci rumah dye , mmg dye betul - betul jaga , sumpa bersih ..tu belum tengok jadual anak - anak dye kemas rumah .. dah la semua lelaki ..  rase tercabar gak la aku yang anak dara neyh .. :)) .. disiplin dorang memang tahap terbaek larhh .! 


p/s : kalau pintu tandas je da RM200+ , mangkuk tandas dye plak RM berapa ekh ??

kenduri cukur jambul :)

Assalamualaikum semuaaaaaa .!

a few days ago , rumah ade buat kenduri sikit laa .. anak makcik aku marhaban a.k.a cukur jambul .. act , plan buat kecil - kecilan je .. then , macam unexpected taw , ramai gler yang datang .. before that , rumah aku neyh rumah kampung je .. dan biasanya rumah kg besar la sikit kan .. ruang tamu kat rumah tu boleh kata besar la gak .. by the word unexpected tuu kan sebab rumah aku boleh penuh , padat , sesak .! ta cukup nan ruang tamu , dapur pn penuh . haa , tu kenduri part perempuan je la .. sebab kitaorang bwt 2 sesi . sesi maka tengahari untuk org lelaki , tahlil & doa selamat .. sesi kedua pulak lepas zohor untuk org perempuan pulak .. time neyh khas untuk marhaban ,.

eishhh .!! banyak sangat dah aku bebel neyh .. jom , layan gambar instant .. sebab ta smpat na snap cntik - cantik .. semua kalut derrr..! hehe ~



entah apa yg dorang bincangkan tu .. nampak serius je ...! haha


haa ... ayah si baby yang decorated buai neyh .. 100% sentuhan beliau ... tak ku sangka pakcikku ni kreatif ..! well done uncle .!  sebelum dan selepas buaian disiapkan ..



haa .. baby da kua .. sesi memotong jambul .. eyhh ..! betul ke ayat ak ? hantamm larhh .!



aku & abang2 aku .. tak same kan muka kami ?



haa .. c c .! sdn bhd punya cukur .! heheh ~

Wednesday, January 26, 2011

falsafah kejayaan 1

assalamualaikum reader(s)

teringat 1 masa dulu .. time tu aku nak UPSR .. bgi dak skola rendah , kira exm paling penting la kann .. di sebabbkan pelbagai jenis pressure yg diberikan oleh masyarakat sekeliling , aku selalu rase down gler .. u know , i was like " aku tak boleh buat la , bukan aku neyh , kenapa aku .. etc etc ..! " mind set aku dah tertempek memo besar gabak perkataan TAK BOLEH .. mula la aku tak nak bwt homework , ta amik port dalam discussions , macam - macam lagi la .. in a simple word , aku macam hopeless .. sumpah , teruk giler perasaan tuu .. automatically , aku pn jadi teruk .! haaa .. hebat kan perangai dak qila neyh ??

oke , lepas parents aku berbulu tengok perangai aku macam tu , mereka amik inisiatif belikan aku buku " prinsip dan falsafah kejayaan " by DR . Shukri Abdullah .. mula - mula aku tak minat .. tp , lama - kelamaan , content dye macam built my self confidence taw .. gwa cakap betul derr .. sampai sekarang kalau aku down , benda tu la aku hadap .. dah lunyai da pn buku tuu .. segan aku nak snap tempek kat blog neyh haa ~ 

oleh itu , aku rase terpanggil untuk share beberapa falsafah yang simple dan berkesan bagi sesape yang menghayatinya .. kalau lu baca nak tak nak je , penghayatan = 0 , u got nothing dude .!

IF IT'S TO BE
IT'S UP TO ME

kita yang menentukan nasib dan masa depan kita sendiri . sama ada kita akan berjaya atau sebaliknya ditentukan oleh sikap dan tindakan kita sendiri selain daripada ketentuan yang Maha Kuasa . orang lain boleh membantu dan itu saje yang mereka dapat lakukan . lebih daripada itu , kita sendirilah yang perlu berusaha ..

 ingat .! orang lain boleh menyediakan kemudahan yang diperlukan , memberi teguran dan nasihat . masyarakat sekeliling kita boleh memberi dorongan dan kata - kata perangsang agar kita berjaya .. namun , kita jugalah yang masih perlu berusaha bersungguh - sungguh utk mencapai kejayaan yang diimpikan ..

so , ingat , if it's to be , it's up to me .! 

mengantuk tapi ta mau tidur !




its 2.44 am dan aku masih tak boleh tidur .

I NEED MY REST ! =.="




Tuesday, January 25, 2011

aku tak paham ..

assalamualaikum readers ..

sebelum neyh , aku tgk msg neyh dalam blog org lain .. akhirnya msg neyh berjaya masuk ke dalam inbox ibu aku .. at first aku baca msg neyh macam penah tengok .. aku ingat ingat balik rupanya dalam blog seorang blogger neyh .. lantas aku baca sambil tersenyum bongkak kerana orang neyh ta berjaya na menipu aku .. neyh haa msgnya .. aku taip sejibik mcm yg dye send kat ibu aku ..

ni ayah guna fon polis, tolong bagi top up maxis RM50 ke nombor baru ayah 01281148*7 ayah lgi ada msalah kat balai police. ta payah call, sekejap bru ayah call.

oke , berdasarkan msg tersebut , aku dapat tgk beberapa kesalahan dye .. 

yang pertama : ejaan polis yang tak konsisten
kedua : ayah lgi ada msalah  --> knapa susun atur ayat mcm pertuturan org indonesia ?
ketiga : ayah ibu aku iaitu atuk aku , dah lame meninggal , cmne pulak buleh ade kt balai polis ??


tgk .. entah pehapa kan sender neyh .. lalu dengan beraninya , ibu aku reply :


ayah kat balai polis ? yang kami kebumikan 5 tahun lepas tu siapa ? bukan ayah ke ???


amik kaw sebijik ! terus tak balas dah .. haishh .. nak mintak kredit tak beragak .. tu la .. time subjek sivik , ponteng .. mane nak jadi manusia bermoral ? haihhh ....

my 15 minutes survey

Assalamualaikum reader(s) ..


hari neyh aku telah menjawab soalan yang di kirimkan oleh blogger ini .. dan keseluruhan soalannya ak copy & paste saje .. harap maklum ..  jangan banyak bunyi lagi , jom test tahap intelektual aku .. haha 




Starting time : 4.17 pm
Name : i am a life learner
Brother(s) : Ada 4 orang abang...
Eye's colour :definately black

Shoe's size : 6 (saiz kaki orang dewasa)

Hair : black

Piercing : None

What are you wearing right now? : jeans with long sleeve blouse --> baru balik bejalan ! ahakss ..

Where do you live now? : At Perak
Favorite number : 3 , 7 , 10

Favorite drink : honey dew juice , sky juice :)

Favorite breakfast :  nasi lemak

Broken a bone : none until this moment ...

Been in a police car : nope..

Fallen for a friend : erm...i was remembered bout.......

Fallen for a guy in a short period of time : no , it takes a long time to fall in love , i meant true love !

Swam in the ocean : dont know how to swim ..! haha
Fallen asleep in school : sometimes ..

Broken someone's heart :emm , yes .. ---> i have to ..!

Cried when someone died : i have to be strong ..!

Sat by the phone all night waiting for someone to call : sometimes... no doubt ..! hehe

Saved e-mails : Yes

Been cheated on : a few times , and honestly , i hate it ..!

What...

What your room like? : i wish it will look like a palace .. could it ..?
What is right besides you? : my lovely bed ..

What is the last thing you ate? : erm...nasi with ayam masak kicap ... love it .. really traditional rite ? huhu ..

Who...

Who did you last yell at? : kelabu ... --> a cat

Who was the last person you dance with? : never dance with someone before .. huhu ..

Who last made you smile? : my uncle .. with all his lawak bodoh .. =.="


Final questions...

What are you listening right now? : message's tone
What did you do today? :messaging , calling , blogging , facebooking etc ..
Are you the oldest : in my family , of course not ...!

Indoors or outdoors? :  outdoors .!


Today you did...
Talk to someone you like? : no

Kiss anyone? : yup ! my mom .. today is her birthday .. love u ibuu ..!

Sing? : when i felt bored..

Talk to an EX? :  nope...

Miss anyone? : Yaaa..All my friends....

Eat? : just ate my homemade tiramisu ... ---> it taste good .! haha


Last person who...

You talked to on phone : my friend

Made you cry : no one

You went the mall with : my family

Who cheered up you : My friends & family of course


Have you...

 
Been to Mexico? : No.
Been to USA? : No.


Random...

Have a crush on someone? : erm...

What book are you reading right now? : act , im answering ur question & i have no time to read any books ... --> boleh terima ke ? haha
 
Best feeling in the world : peace....

Future kids name : erm... i have to marry first , then i'll discuss it with my husband .. may i answer it any sooner...? :)
 
Do you sleep with with a stuffed animal? : No.

What is under your bed? : nothing

Favourite sport (s) : netball & volleyball sometimes
 
Favorite place (s) : Home sweet Home

Who do you really hate? : cheater ..!!
 
Do you have a job? : waiting for my spm's result

 
What time is it now? :4.43 pm


akhirnya...habis jugak!!!  thanks kepada yang tag....


With however long it took you to complete this,
post as My __ Minutes Survey and tag 15 peoples.
 
apa kata , sape yang na buat , buat  je ? hehe .. mekasih :)

Monday, January 17, 2011

THANK YOU :)

Assalamualaikum semuaa !

Firstly , big tengs to wan hazel yang dah menyumbangkan ideanya membuat header aku .. its very simple yet nice .. mekasih ea wan .. yang memerintah aku untuk menukar background pn , wan jugak .. tengok , berapa banyak keje aku suruh dia buat .. frankly speaking , aku memang suka artwork dia … aku pun tak tau kenapa dye amik electrical engineering dan bukan something related to art like art and design etc .. maybe dye decided utk jadikan art sebagai minat & bnda yang dye study sekarang untuk terjun ke 1 lapangan ilmu yang baru .. perghh !! pandai – pandai je aku kann .. bajet mind reader yang bertauliah .. =.=

oke lah , act entry neyh cuma entry penghargaan yang aku create utk designer yang dah aku susahkan .. so , its just a short entry je la kann .. next day , kte cerita benda laen pulak oke ..




p/s → wan , kite dah TERmengata wan kat sini la pulak .. ta mara kan ? Kan kannn ?







pe pekdah letak pic minah nan unta dye neyh ?? errr .. sajee .! HAHA =.= 

Friday, January 14, 2011

Saturday, January 8, 2011

apa itu SAHABAT SEMPURNA

Assalamualaikum semua .!

KAWAN BAIK .. semua orang ada kawan baik kan .. bagi aku tak lengkap hidup seseorang tu tanpa kawan .. tapi kalau still ada yang boleh survive tanpa kawan disisi , tu aku tak taw pulak .. dalam dunia teknologi yang sangatlah mencabar neyh , ada bermacam jenis kawan .. dan kita kena pilih kawan yang terbaik .. jangan sesekali salah pilih kawan .. macam kita p pekan la kann .. nak beli lauk untuk lunch .. kalau kita dah taw kita ada alergi dgn seafood , ta kan kita nak pilih makanan macam ketam , udang etc .. tak bijak namanya tu .

oke , enaff then .. kategori spesies kawan yang boleh kita kaji kat dunia neyh banyak .. antaranya kawan suka – suki , kawan suka – duka , kawan makan kawan , kawan lepak - lepak, kawan sembang - sembang dan beberapa spesies lagi yang aku pernah jumpa .. kalau mereka semua neyh jenis yang positif , boleh tegur kesalahan kita , bagi nasihat yang berguna , aman damai bumi Malaysia .. tapi spesies macam neyh dah susah nak jumpa .. populasi diorang semakin berkurangan .. but then , jenis kawan yang kaki pelingkup pulak , bilangan diorang pulak makin meningkat .. contohnya , A & B kawan punyalah baik , tapi bila A neyh hidup senang , mewah sikit , B mula rase tak selesa , tergugat ..pergi kat C , cakap bukan – bukan pasal A .. dont ever tell me yang orang jenis muka berlapis – lapis neyh tak wujud ..

bagi aku jenis kawan yang mendapat tempat terulung dihati aku adalah kawan yang lama dan sentiasa berkembang .. it doesn't mean that aku banned kawan yang sentiasa ada masa kita suka & duka .. aku respect manusia yang macam neyh .. sanggup tempuh panas , salji , ribut ,taufan , badai dengan sahabat diorang . 10 bintang bersinar aku bagi ! Tapi kawan yang lama dan sentisa berkembang neyh ada keistimewaan diorang yang tersendiri .. oke , let me describe briefly bout this statement ..


*************************************************************************************************************************************


kawan yang lama bukanlah kawan yang korang simpan dalam wardrobe selama beberapa bulan dan biarkan dia berhabuk dan berbau “wangi” .. maksud aku adalah kawan yang telah sekian lama kita beri kepercayaan , namun tak pernah sekalipun dia mengkhianati kepercayaan kita , mempunyai kebolehan yang tersrndiri , dan mengingati kenangan yang telah dilalui bersama – sama waima dah 38 tahun korang berkawan .. hebat kan ! Walaupun jarang berjumpa, jarang berbual, jarang bertegur sapa atas sebab komitmen dalam bidang masing-masing, tak bermaksud ikatan lama itu hilang, masing-masing berkembang dalam style tersendiri, dengan harapan bila kita bertemu lagi, perbualan-perbualan akan menjadi lebih berisi, manthop , menarik dan lebih sempurna .

Sentiasa berkembang pulak aku definisikan perkembangan dari segi akhlak , tingkah – laku , ideologi dan ilmunya .. kalau si dia sentiasa berkembang dari segi berat badan , kita sebagai sahabat , advice la dengan cara yang berkhemah berhemah .. tak pasal – pasal sentap pulak minah tu nanti , terus putus kawan lak kan .. tak macho la macam tu ..

then, the conclusion is , gabungan mantap jenis lama dan sentiasa berkembang secara tak langsung melahirkan seseorang insan yang sentiasa berbincang mnegenai masa depan , membawa kita berfikir tentang impian dan cita – cita dan menyuburkan semangat jitu untuk terus berusaha dalam menghadapi hari yang mendatang serta dijadikan sahabat yang sejati .. Kenangan lama mengikat kita, perkembangan baru membawa kita lebih kehadapan. Semoga sebatian ini dapat membentuk sebuah persahatan yang kukuh dan kekal hingga akhirnya ..


neyh kawan baek aku sejak aku kecik lagi .. jarang sangat jumpa .. sebab tu pic jadi camney .. saje bagi saspen tgk tang mate je kann .. aku janji t tangkap pic berdua nan dia , tempek besau - besau kat sini .. baru romantik :) but then , sampai sekarang kitorang still berkawan baek dan harapnya terus berkekalan .. dye lah sahabat ak yg lama & sentiasa berkembang :)


Friday, January 7, 2011

SMILE CONTEST :)

Assalamualaikum ..


firstly , big tengs to ieqwa  sebab tag aku untuk contest neyh .. sebenarnya tak taw pn dye tag aku .. tadi saje bw kat blog dye sebab aku lebih suka jadi silent reader kat blog yang aku salu lepak .. ----> pecah rahsia!.. tgh syok baca tiba - tiba tertempek nama aku ! pe laa kaw ! 


kene letak banner contest tuu .. jap ea aku tempek besau - besau kat sini ..









then , kene godek - godek folder , cari gambar yang senyuman semanis kurma sebab aku join senyuman paling manis ..







psssstt ! sape pasan pic neyh ada kat sidebar ? HAHA .. random je neyh .. hantam punya pic .. jadi larhh kann ..... habis manis la konon ! tupai tengok pn boleh singgah gelak tengok pic nta pehape neyh .. =_=" 




tag 5 orang lak ea ..




sudah !! facebook pulak :)






Monday, January 3, 2011

sending to you birthday wishes ( ^ _ ^ )

Assalamualaikum reader(s) and aloohaaaa to birthday girl !

alamak , semalam dah TERmis bw & update blog .. lesen punya pasal la neyh =_=" .. tape .. hari neyh kite qada' oke ? err .. bole ke ? bole la bole laaa ..

oke , act ari neyh birthday bestie aku mase kecik - kecik dulu .. p sekolah naik basikal sama - sama .. kalau nak buat benda jahat tu . otak memang kreatif macam puaka kann .. kanak - kanak la katakan .. ---> cover line d situ .. dulu buka - buka sekolah je dah cari minah neyh na wish birthday .. but then , we separated far far far away sebab sekolah laen - laen .. persoalannya , FAR KE ? haha .. oke , enaff then ! kebetulan jumpa semalam , anoy sikit - sikit .. dan terciptalah entry neyh untuk beliau ..  nak taw sape orangnya ? haaa .. jap eyh .. aku samun pic dye kat mane - mane sat .. tgu taw !








taraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ...



jangan pelik dgn pose sebegini .. sesungguhnya beliau adalah seorang insan yang sangat pemalu :) 


kepada yang di atas ,


i want to wish you a very happy birthday , and whole year of special joys !

nahhh sepotong !




ta boleh bagi banyak - banyak , over budget :) 

finally , hopefully u keep ur life shining like a candle and keep blooming like a flower .. if u want to keep cutie like me , i have no objections ! HAHA ...


p/s : bukan senang aku nak publish post bout someone bufday tw :)

Saturday, January 1, 2011

WELCOME 2011

Assalamualaikum and happy new year reader(s) !

masa berlalu .. tahun berganti .. musim berubah ... umur bertambah ! dah besar aku rupanya ! haha .. for 2011 neyh , otak aku macam pending tak taw na buat entry apa kann .. tentang azam , aku rasa , biarlah aku simpan dye dalam bank negara dulu .. sebab azam tahun lepas pun de 1 , 2 lagi yang diterbangkan ke tahun neyh .. waa ~ nampak sangat tak tercapai lagi kann .. haha ..

oke .. program tahun neyh , tak padat macam tahun lepas sebab aku dah tak sekolah & aku juga bebas daripada PLKN ---> bangga kaw kann ? makin bosan la aku kat rumah .. esok nak start amik lesen kereta .. L dapat dah .. haa .. boleh la aku tumpangkan makcik - makcik yang tunggu bas tepi jalan tuu .. perghh !   hasrat kene murni bhai ! 

kata - kata aluan dan ingatan untuk kita semua dalam menempuh cabaran 2011 :


semoga 12 bulan mendatang penuh cemerlang
52 minggu dipenuhi kebahagiaan
365 hari mendapat keberkatan
8760 jam penuh senyuman
525600 saat dengan keimanan 


p/s : calculation aku pending sikit .. betul ke neyh ? arghhhh ! berdikari la kira sendiri .. HAHA